Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nalewka brzoskwiniowa - dobrze wypływa na układ krwionośny

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

brzoskwinie 1 kg
spirytus 0,5 L 96%
cukier 15-17 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Nalewka brzoskwiniowa - dobrze wypływa na układ krwionośny

1. Owoce umyć, rozkroić i powyciągać pestki. Najlepiej jeszcze pokroić na kawałeczki.

2. Przygotować szklany słoik albo specjalną karafkę, włożyć owoce i zalać spirytusem. Naczynie zamknąć (szczelnie) i odstawić na 3-4 miesiące w chłodne i ciemne miejsce (najlepiej do piwnicy).

3. Po upływie określonego czasu zlać płyn znad owoców i przefiltrować. Dodać cukier a gdy się rozpuści rozlać nalewkę do butelek (koniecznie szklanych). Zamknąć i zalakować (najprościej oblać gorącym woskiem dookoła).

4. Aby nalewka uzyskała pełny smak najlepiej wynieść ją spowrotem w chłodne i ciemne miejsce na pól roku, by dojrzała.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasiek 03.02.2013 13:44
ciekawa
Adam/ZUB3R 14.01.2013 21:56
dobra!
paula99926 02.12.2012 19:02
ciekawe jak smakuje :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak