Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kołacz loratyński

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 25 dkg
żółtko jajek 1 szt
sól
woda 4 łyżki
masło 125 gram
ser szwajcarski 80 gram
boczek 12 dkg
jajko 4 szt
sól
pieprz
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
żółtko jajek 1 szt
mleko skondensowane trochę
kremówka 125 ml

Przepis i sposób przygotowania na: kołacz loratyński

Do mąki dodajemy żółtko sól,wodę i masło pokrojone na małe kawałki.Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy mikserem pod koniec zagniatamy na stolnicy na gładkie ciasto.Ciasto wałkujemy na placek o średnicy około 28 cm i wykładamy nim natłuszczoną formę wylepiając boki do wysokości 2 cm.Spód ciasta nakłuwamy widelcem.Tortownicę z ciastem wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i podpiekamy 15 min.Ser szwajcarski kroimy na cienkie paski,boczek kroimy w kostkę podduszamy i mieszamy z serem,jajkami i śmietaną,przyprawiamy solą gałką muszkatołową i wykładamy masę na podpieczony spód.Ponownie dajemy do piekarnika na 200 stopni i zapiekamy przez 25 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iza15 22.10.2011 15:26
świetny
Krystyna32 07.10.2011 07:48
extra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak