Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kapusta kiszona po alzacku

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

golonka 1/2 kg
cebula 1 szt
Goździki całe Prymat 3 szt
smalec 40 gram
kapusta kiszona 1,5 kg
boczek 25 dkg
łopatka wieprzowa wędzona 25 dkg
czosnek 2 ząbki
wino białe 250 ml
kiełbaski wieprzowe 4 szt
sól
pieprz
Owoc jałowca cały Prymat 6 szt
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
boczek 25 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: kapusta kiszona po alzacku

Mięso myjemy i osuszamy.Cebulę obieramy i wbijamy w nią gozdziki.Smalec roztapiamy i wkładamy do niego połowę kapusty ,na nią wykładamy świeży boczek golonkę cebulę wędzony boczek i łopatkę wieprzową,obrane ząbki czosnku jałowiec,liść laurowy i nakrywamy z wierzchu pozostałą kapustą.Podlewamy wszystko winem i gotujemy około półtorej godziny aż wszystko będzie miękkie.Na krótko przed końcem gotowania wkładamy kiełbaski i razem grzejemy.Ugotowane mięso kroimy na plastry,kiszoną kapustę doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i wykładamy na ogrzany półmisek.Na wierzchu układamy pokrojone mięso i kiełbaski.Kapustę podajemy z ziemniakami .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 07.10.2011 07:49
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak