Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czosnek marynowany

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czosnek 20 dużych główek
wino białe wytrawne 4 szklanki
ocet winny 1/4 szklanki
cukier 15 dag
papryczka chili 2 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 3-4 liście
sól 1 łyżka
oliwa
estragon 2-3 gałązki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Czosnek marynowany

1. Wino zagotować z octem, cukrem, solą, estragonem, papryczkami chili (koniecznie w całości - nie kroić), liśćmi laurowymi oraz pieprzem. Obrane ząbki czosnku wrzucić do gorącej zaprawy - nie gotować. Zdjąć naczynie z ognią, przykryć pokrywką i odstawić w chłodne miejsc na całą noc do wystygnięcia.

2. Kolejnego dnia trzeba ponownie zagotować na małym ogniu nie więcej niż 2-3 minuty. Odstawić do ostudzenia.

3. Ząbki czosnku poukładać w słoiczku i zalać ostudzoną zaprawą. Do każdego słoiczka na wierz wlać łyżkę oliwy. Zakręcić i odstawić.

SMACZNEGO :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 23.12.2013 17:34
aromatyczny czosnek
Katarzyna59 05.10.2012 12:19
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak