Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z kapustą i grzybami Agiatis

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pierczarki 800 gram
Kucharek przyprawa uniwersalna 1 łyżka
pieprz czarny 0.5 łyżki
Kminek mielony Prymat 0.5 łyżki
olej do smażenia 1 łyżka
mąka 1 kilogram
woda 1 (ciepła)
kapusta kiszona 1 z marchewką

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kapustą i grzybami Agiatis

Kapustę kiszoną opłukamy kilkakrotnie zimną wodą. Następnie gotujemy aż będzie miękka (około 40minut )
Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plasterki, przekładamy na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu). Pieczarki lekko solimy, puszczą nam soki, gdy płyn nam wyparuje dodajemy olej i chwilę podsmażamy.
Gdy kapusta jest miękka odcedzamy i dodajemy do niej podsmażone pieczarki, przyprawiamy Kucharkiem, pieprzem i kminkiem chwilę podsmażamy. Odstawiamy do wystygnięcia
Wyrabiamy ciasto . Mąkę przesypujemy do dużej miski dodajemy olej i powoli dolewamy ciepłą wodę ciągle mieszając. Gdy mąka nie zabiera wody i odkleja nam się od miski, posypujemy stolnicę mąką i wyrabiamy ciasto. Sprawdzamy czy jest już gotowe przecinając na pół, jeśli są pęcherzyki powietrza ciasto jest gotowe. Odstawiamy na 20 minut aby odpoczęło.
Odcinamy kawałek i wałkujemy na cienki placek, bierzemy kubek ( szklanka moim zdaniem jest za mała) i wycinamy kółka. kładziemy farsz na środek i sklejamy. Mnie wyszło z tej ilości ciasta 50 pierogów.
ak przygotowane pierogi możemy zamrozić i potem gotować w osolonym wrzątku, gdy wypłyną 2-3 minutki. Okraszamy cebulką, słonina, boczkiem, co wam najbardziej odpowiada. Pamiętajmy, gdy mrozimy pierogi wkładamy do wrzątku od razu z zamrażalnika nie rozmrażamy - to ważne!
Gdy jednak decydujemy się ugotować od razu. Posolić wrzątek wrzucić pierogi i po wypłynięciu gotujemy także 2-3 minutki. Smacznego:)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monika1968 24.12.2012 18:48
Pycha :)
smakosz1988 27.04.2012 17:08
super
jogobella231
jogobella231 08.02.2012 09:21
super
czekoladka_m 28.01.2012 19:38
Moje ulubione...
Wiesława1 22.01.2012 19:55
uwielbiam
ZEWA 08.10.2011 09:03
lubię, ale rzadko robię, bo chłopaki wolą ruskie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak