Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pure ziemniaczane zapiekane z porem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kilogram
por (biała część) 1 sztuka
rzodkiew 2 kulki
sól 1 łyżeczka
śmietana 22% 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pure ziemniaczane zapiekane z porem

Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie
Ugotowane ziemniaki tłuczemy dodajemy do nich śmietanę, dalej tłuczemy do uzyskania jednolitej konsystencji.Por blanszujemy kroimy w plasterki dodajemy do utłuczonych ziemniaków i mieszamy.
Łyżka formujemy owalne kule i na wierzchu robimy rowki podpiekamy w nagrzanym do 200* (tryb grill) około 10 minut
Kroimy rzodkiew w plastry i wkładamy w rowki które wcześniej zrobiliśmy.
* Puree możemy potraktować jako samodzielne danie, ale również będzie doskonałym dodatkiem do smażonych mięs. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

emeslive 29.04.2012 09:51
Bardzo apetycznie wygląda.
Justa32 16.10.2011 13:57
fajne!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak