Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśnikowa róża

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 500 g
mleko 1 l
jajko 3 szt
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
olej 50 ml
masa
twaróg 350 g
banan 3 szt
sok z cytryny 50 ml
nektaryny 4 szt
cukier 2 łyżka
sos czekoladowy do polania

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśnikowa róża

Do naczynia wlać mleko, wbić jajka.
Włączyć robot na średnie obroty i miksować a w trakcie miksowania wsypywać mąkę.
Dodać sól, olej i cukier i dalej miksować aż nie będzie grudek.
Ciasto odstawić na 30 minut.
Na patelnię do naleśników nalewać po porcji ciasta i smażyć placki na złoty kolor z obu stron.
Przygotować nadzienie :
Twaróg utrzeć z cukrem.
Banany obrać, pokroić na mniejsze kawałki i skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały.
Nektaryny obrać ze skórki i usunąć pestki.
Pokroić je w kostkę, około 1,5 sztuki zostawić.
Banany i 2,5 nektaryny dodać do twarogu i utrzeć na krem.
Dodać resztę nektarynek i wymieszać.
Na każdy z naleśników kłaść po dwie łyżki nadzienia, złożyć na pół.
Następnie z jednego brzegu zagiąć naleśnik w trójkąt i zwijać naleśniki w formę trójkąta.
Tak zwinięte naleśniki układać na okrągłym talerzu tworząc kwiat .
Na koniec polać sosem czekoladowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jeanette_v 20.03.2012 21:51
Przepyszne!.
czekoladka_m 02.03.2012 16:47
mniam...
cukiereczek 23.10.2011 07:18
apetyczne
Agnieszka_B 04.10.2011 15:55
Naleśników nigdy bym nie odmówiła... Uwielbiam!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak