ruska zapiekanka z gryki

ruska zapiekanka z gryki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasza gryczana

    1,5 szklanki
  • cebula biała

    1 szt.
  • twaróg

    30 dag
  • boczek wędzony

    20 dag
  • masło

    3 łyżki
  • sól

  • majeranek Prymat

  • kwaśna śmietana

    3/4 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kaszę wsyp na sito i opłucz. Przesyp do garnka i zalej trzema szklankami gorącej wody. Posól i gotuj na wolnym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn.
Pokrój boczek w kostkę i przesmaż go na patelni na chrupko. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i smaż na złoto na połowie masła. Dodaj do twarogu. Ser utrzyj z połową śmietany. Przypraw solą, pieprzem, majerankiem i papryką. Kaszę wymieszaj ze skwarkami.
Na spód natłuszczonego naczynia żaroodpornego wyłóż połowę kaszy, a na nią warstwę sera. Przykryj pozostałą kaszą. Całość zalej resztą śmietany. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 80 stopni i zapiekaj 30 min.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat