Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ruska zapiekanka z gryki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasza gryczana 1,5 szklanki
cebula biała 1 szt.
twaróg 30 dag
boczek wędzony 20 dag
masło 3 łyżki
sól
Majeranek suszony Prymat
kwaśna śmietana 3/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: ruska zapiekanka z gryki

Kaszę wsyp na sito i opłucz. Przesyp do garnka i zalej trzema szklankami gorącej wody. Posól i gotuj na wolnym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn.
Pokrój boczek w kostkę i przesmaż go na patelni na chrupko. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i smaż na złoto na połowie masła. Dodaj do twarogu. Ser utrzyj z połową śmietany. Przypraw solą, pieprzem, majerankiem i papryką. Kaszę wymieszaj ze skwarkami.
Na spód natłuszczonego naczynia żaroodpornego wyłóż połowę kaszy, a na nią warstwę sera. Przykryj pozostałą kaszą. Całość zalej resztą śmietany. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 80 stopni i zapiekaj 30 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak