Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukiniowa zebra

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 i 2/3 szklanki
cukier 2/3 szklanki
cukier waniliowy 30 gram
proszek do pieczenia 1 płaska łyżka
sól 1 szczypta
jajko 1 sztuka
cukinia 1 szklanka
olej 1/2 szklanki
pomarańcza 1 sztuka
DODATKOWO:
kakao 1 łyżka
mąka 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Cukiniowa zebra

Kroki postępowania

1
Sypkie składniki (oprócz dodatkowych) dokładnie wymieszać.
Krok 1 - Cukiniowa zebra foto
2
Do sypkich składników dodać obraną i startą na tarce o drobnych oczkach cukinię, jajko, olej, skórkę startą z całej pomarańczy i 3 łyżki soku z pomarańczy. Dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną wymieszać z kakao, drugą z 1 łyżką mąki.
Krok 2 - Cukiniowa zebra foto
3
Na wysmarowaną tortownicę kłaść na przemian po 2 łyżki każdej masy.
Krok 3 - Cukiniowa zebra foto
4
Piec w 180 stopniach przez ok. 30-35 minut (sprawdzić patyczkiem). Ciasto można posypać cukrem pudrem.
Krok 4 - Cukiniowa zebra foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beatris 14.11.2012 21:33
Myślę, że tak. Chociaż ja dyni nie używam, bo za nią nie przepadam.
pacpaw 14.11.2012 19:42
takie dodatki warzywne do popularnych ciast znacznie je wzbogacają. Myślisz, że również zamiast cukinii można by było dodać np. dynię startą?
Łukasz15 29.04.2012 19:13
pycha
Andysz 25.04.2012 21:39
fajny przepis;))
Wacław 30.01.2012 19:10
super ciacho !
Marlena/Kinia 14.10.2011 11:05
uwielbiam zebre, pyszne ciasto
Weronika_eM 03.10.2011 22:13
fajne ciasto
stokrotka 03.10.2011 16:27
super
BernadettaP 03.10.2011 13:37
Smaczna :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak