Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierś z kurczaka z jabłkiem i sosem balsamicznym

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 1 podwójna sztuka
majeranek 4 łyżeczki
jabłko 1 sztuka
Grill przyprawa pikantna Prymat 4 łyżeczki
olej do smażenia
miód 2 łyżeczki
ocet balsamiczny 1/2 szklanki
bulion drobiowy 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierś z kurczaka z jabłkiem i sosem balsamicznym

Kroki postępowania

1
Mięso podzielić na 4 części. Każdą część naciąć w środku tworząc kieszonkę. Wsypać do każdej po 1 łyżeczce majeranku i włożyć po trochu obranego i pokrojonego w półplasterki jabłka (bez gniazda nasiennego). Spiąć wykałaczką.
Krok 1 - Pierś z kurczaka z jabłkiem i sosem balsamicznym foto
2
Posypać przyprawą i kłaść na rozgrzany olej. Smażyć na rumiano z każdej strony.
Krok 2 - Pierś z kurczaka z jabłkiem i sosem balsamicznym foto
3
Na suchą, gorącą patelnię wlać miód. Podgrzewać, aż zacznie się pienić. Wlać ocet i podgrzewać, aż zgęstnieje. Wlać bulion i dalej podgrzewać, aż sos uzyska odpowiednią konsystencję.
Krok 3 - Pierś z kurczaka z jabłkiem i sosem balsamicznym foto
4
Każdy kawałek mięsa z jabłkiem przekroić na pół i polać sosem.
Krok 4 - Pierś z kurczaka z jabłkiem i sosem balsamicznym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sroczka 25.10.2012 21:18
Oryginalny przepis. Z chęcią bym zjadła.
Weronika_eM 12.12.2011 12:43
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak