Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tosty francuskie

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

chleb
mleko
jajko 1 szt.
cukier 2 łyżki
cynamon 2 łyżeczki
masło lub margaryna
miód

Przepis i sposób przygotowania na: Tosty francuskie

1. Jajko rozbełtać z około 1/3 szklanki mleka, cukrem i cynamonem (można da większą ilość mleka, cukru i cynamonu w zależności ile chcemy tostów i czy lubimy bardziej słodkie - z tej proporcji co podaje wychodzi ich 4-5).

2. Na rozgrzanej patelni z odrobiną masła smażymy namoczony chleb z obu stron na złoty kolor.

3. Tosty dobrze smakują z polanym po nich miodem i kakaem do picia. Smacznego ;-)

4. P.S. zamiast mleka może być kwaśna śmietana 30% i chleb na zakwasie. Ja nie mając tych składników w domu zastąpiłam je zwykłym mlekiem 2% i chlebem razowym -i również świetnie smakuje.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak