Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik \"Pyszny\"

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

herbatników 0,18 dag.
masła 6 dag.
cukru 4 łyżki
kakao 2 łyżki
jajek 6 szt.
cukru 2/3 szkl.
śmietany 30-procentowej 3/4 szkl.
mąki ziemniaczanej 4 łyżki
soku z cytryny 1 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia 1 łyżeczka
twaróg 60 (pełnotłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik \"Pyszny\"

Przygotować spód: herbatniki pokruszyć i wymieszać z cukrem oraz kakao. Dodać roztrzepane białko oraz masło, dokładnie połączyć, mieszając, a następnie ugnieść na dnie tortownicy i wstawić do lodówki. Przygotować masę: żółtka utrzeć z serem, cukrem, śmietaną oraz sokiem z cytryny. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy i wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę, przełożyć do masy serowej i delikatnie wymieszać. Masę serową włożyć do przygotowanej tortownicy i wyrównać powierzchnię. Piec około 1 godz. 30 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 175°C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak