Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki serowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 35 dag
drożdże 4 dag
cukier 4 łyżki
mleko 2% 100-125 ml
masło 5 dag
jaja 5 sztuk
sól szczypta
olej do smażenia do głębokiego smażenia
cukier puder do posypania
twaróg 25 (tłusty)
olejek cytrynowy 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki serowe

1. Drożdże wkruszyć do ciepłego mleka, rozmieszać z łyżeczką cukru i mąki, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2. Masło utrzeć z cukrem dodając, 2 całe jaja, 3 dodatkowe żółtka i twaróg. Masę połączyć z przesianą mąką, olejkiem cytrynowym, solą i rozczynem z drożdży. Wymieszać, wyrobić jednolite i gładkie ciasto.

3. Oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić ponownie do wyrośnięcia.

4. Z ciasta formować małe kuleczki i układać na stolnicy czekając aż wyrosną.

5. Smażyć partiami na rozgrzanym oleju. Usmażone pączusie odsączyć z nadmiaru tłuszczu i posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adam/ZUB3R 11.04.2013 21:02
smaczne pączusie
Beata23 11.11.2012 12:37
fajne
Lotar 03.10.2011 09:46
Lubię pączki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak