Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smażone rydze panierowane

5.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Przepis na rydze smażone w panierce. Wyjątkowy smak grzybów połączony ze złocistą i chrupiącą panierką. Zobacz jak przyrządzić rydze na obiad!

Składniki:

rydze 20 sztuk
jajko 2 sztuki
mleko 50 mililitrów
Bułka tarta klasyczna Prymat kilka łyżek
olej 1/2 szklanki
Sól morska jodowana gruboziarnista Prymat do smaku do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Smażone rydze panierowane

Grzyby blaszkowate wyjątkowo smakują smażone w panierce. Podobnie przyrządza się kanie czy gąski. Smak rydzów jest wyjątkowy i te grzyby można przyrządzić na różne sposoby. Podanie ich w chrupiącej złocistej panierce to jeden z nich.

Kroki postępowania

1
Oczyścić rydze ze ściółki, opłukać je na sicie.
Krok 1 - Smażone rydze panierowane foto
2
2 jajka wymieszać trzepaczką z 50 ml mleka.
Krok 2 - Smażone rydze panierowane foto
3
Każdy grzyb dokładnie maczać w jajkach, potem panierować rydze dokładnie z każdej strony w bułce tartej.
Krok 3 - Smażone rydze panierowane foto
4
Rydze usmażyć z obu stron na gorącym oleju.
Krok 4 - Smażone rydze panierowane foto
5
Usmażone rydze wyłożyć na talerz, doprawić solą i udekorować natką pietruszki.
Krok 5 - Smażone rydze panierowane foto

Jeśli chcesz zobaczyć inny przepis na rydze, to sprawdź sposób na:

Rydze smażone na maśle

Rydze w śmietanie

Rydze kiszone

 

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bejciu24 06.10.2011 21:28
Skąd ty kobieto masz rydze?
Pola2 04.10.2011 21:43
uwielbiam rydze

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak