Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Duszona łopatka z dodatkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka 1/2 kg
oliwa 2 łyżki
skrobia kukurydziana 1 łyżka
koperek do dekoracji
kalafior
kartofle
kostka do ziemniaków 1 szt.
sól 2 łyżeczki
Przyprawa do indyka i dań z drobiu Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Duszona łopatka z dodatkami

Kroki postępowania

1
Łopatkę pokroić w paski, posypać przyprawą do mięsa z gorczycą i kolendrą, polać 2 łyżkami oliwy, wymieszać i wstawić do lodówki na parę godzin.
Krok 1 - Duszona łopatka z dodatkami foto
2
Rozgrzać patelnię grillową, ułożyć mięso, opiec z obu stron, podlać wrzącą wodą i dusić do miękkości, uzupełnić wodę w miarę odparowania.
Krok 2 - Duszona łopatka z dodatkami foto
3
Gdy mięso jest miękkie, wymieszać skrobię kukurydzianą z wodą, wlać do mięsa i zagotować, dusimy jeszcze trochę aż sos zgęstnieje.
Krok 3 - Duszona łopatka z dodatkami foto
4
W między czasie ugotować kartofle z 2 łyżeczkami soli i kostką do ziemniaków, 10 minut przed końcem włożyć duże różyczki kalafiora i gotować razem.Gdy kartofle i kalafior są miękkie odcedzić na durszlaku.
Krok 4 - Duszona łopatka z dodatkami foto
5
Ułożyć na środku talerza mięso, z jednej strony ułożyć ugotowane kartofle, z drugiej kalafior, wszystko posypać obficie koperkiem.
Krok 5 - Duszona łopatka z dodatkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tomek18 22.01.2012 08:36
super mięsko
KasiaK90 23.12.2011 20:23
pyszne
Jolanta40 27.11.2011 09:17
bardzo smakowite danie
Beatris 02.10.2011 18:24
Pyszne mięsko.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak