Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe z wody

3.0
(11)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3,5 szklanki
margaryna 25 dag
drożdże 10 dag
jaja 3 sztuki
cukier 1 szklanka
aromat waniliowy 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z wody

1. 3 szklanki mąki dokładnie posiekać z kostką margaryny i drożdżami. Następnie wbić 3 jajka i szybciutko wyrobić.

2. Ciasto szybko utopić w dużej ilości ciepłej wody. Gdy wypłynie dodać resztę mąki, szklankę cukru i aromacik. Całość dokładnie wyrobić.

3. Wyłożyć do dużej formy najlepiej wyłożonej pergaminem. Na ciasto można nałożyć śliwki albo powidła lub mus jabłkowy. Na to można nałożyć kruszonkę (patrz przepis: kruszonka do ciast).

4. Całość włożyć do zimnego piekarnika i piec w rozgrzanym do max 200 stopni przez ok 40 minut.

SMACZNEGO :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wirkijom 02.10.2011 15:10
bardzo ciekawy przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak