Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Borówkowiec

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

borówki amerykańskie 400 g
mąka pszenna 300 g
żółtko jajek 4 szt
białko 4 szt
cukier 12 łyżka
sól 1 szczypta
proszek do pieczenia 2 łyżeczka
cukier waniliowy 1 szt
margaryna Kasia 200 g
kruszonka
margaryna Kasia 2 łyżka
mąka 4 łyżka
cukier 4 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Borówkowiec

Margarynę lekko podgrzać aby nie zrobiła się płynna.
Żółtka dokładnie utrzeć z 10 łyżkami cukru.
Dodać miękką margarynę i nadal ucierać.
Wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i wyrobić ciasto.
Powinno być gęste.
Białka ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru i cukrem waniliowym.
2 łyżki piany przełożyć do ciasta i wymieszać aby je lekko spulchnić.
Następnie dodać resztę piany i delikatnie wszystko połączyć.
Ciasto przełożyć do dużej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Na ciasto wyłożyć borówki ( ja użyłam mrożone ).
W rozdrabniaczu zrobić kruszonkę i położyć ją na borówkach.
Ciasto piec 60 minut w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agiatis 13.03.2012 20:45
aż mi ślinka cieknie:)
Elżbieta17 16.02.2012 14:22
super:)
cukiereczek 03.10.2011 11:32
Pycha
ZEWA 02.10.2011 16:41
dobry, dobry, zapewniam
1j1o1l1a1 02.10.2011 15:47
pewnie dobry...ale myślałam, że z borówkami leśnymi :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak