Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto bez pieczenia z musem śliwkowo-jabłkowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki 50 dag
jabłka 50 dag
galaretka wiśniowa 1 szt.
galaretka cytrynowa 1 szt.
sok wiśniowy 1 szklanka
sok z cytryny
cukier 5 łyżek
śmietana kremowa 30% lub 36% 30 dag
herbatniki 3 paczki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
Żelatyna wieprzowa Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto bez pieczenia z musem śliwkowo-jabłkowym

Śliwki wydryluj, zalej sokiem wiśniowym, dodaj łyżkę cukru, gotuj 3 min. Połowę owoców wyjmij, resztę gotuj jeszcze 3 min. Zestaw z ognia, wsyp galaretkę wiśniową. Zmiksuj, ostudź.
Do formy keksowej z folią spożywczą wlej galaretkę, rozłóż w niej pozostałe śliwki. Schłódź. Śmietanę ubij na sztywno z łyżką cukru i cukrem waniliowym, wymieszaj z żelatyną rozpuszczoną w małej ilości wody. Na galaretce śliwkowej ułóż warstwę herbatników, zalej śmietaną, przykryj herbatnikami.
Rozgotuj obrane jabłka w 1/2 szklanki wody z sokiem z cytryny i resztą cukru. Zmiksuj z galaretką cytrynową. Ostudź, wylej na herbatniki. Włóż do lodówki na noc. Wyjmij, obracając formę.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grażyna13 18.11.2011 19:01
Pyszne i pomysłowe :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak