Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomidorowa zupa

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomidor 1/2 kg
cebula 2 sztuki
czosnek 2 ząbki
oliwa 3 łyżki
mąka 1 łyżka
mleko 1/4 szklanki
sok z cytryny 1 łyżeczka
ryż 3 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 1/4 łyżeczki
woda 1 litr
sól do smaku
Liść laurowy suszony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pomidorowa zupa

Obieramy cebulę, po czym ja drobno kroimy. Pomidory myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, np. na ćwiartki. Wkładamy warzywa do garnka, dolewamy odrobinę wody. Dodajemy przyprawy : czosnek, liść laurowy i tymianek. Dusimy około pół godzinki. Po tym czasie przecieramy wszystko przez sito lub miksujemy.Dodajemy wrzącą wodę , a następnie mąkę wymieszaną z zimnym mlekiem. Mieszamy. Teraz kolej na ryż-wsypujemy go do naszej zupy i gotujemy jeszcze około 20 minut. Na koniec doprawiamy papryką, solimy do smaku, dodajemy cytrynę. Podajemy posypaną natką pietruszki lub inną zieleniną oraz z kleksem śmietany (niekoniecznie kwaśnej, bo zważy się jak mi na zdjęciu : ) )

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Megi 25.08.2012 08:20
wygląda apetycznie
Ela15 06.02.2012 08:39
uwielbiam
kate.500 30.10.2011 00:34
moja ulubiona zupka
IKrakowianka 03.10.2011 08:13
bardzo smaczna zupa
mic 02.10.2011 17:35
lubie zupę pomidorowa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak