Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pleśniak

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 4,5 szklanki
cukier 1,5 szklanki
jaja 7 sztuk
margaryna 1 kostka
śmietana 7 łyżek
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jabłka do smaku
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Pleśniak

1. Żółtka utrzeć z 1/2 szklanki cukru oraz margaryną na jednolitą masę. Pod koniec ucierania dodać śmietanę i dokładnie wymieszać.

2. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 części. Jedną włożyć do zamrażalnika. Do drugiej dodać kakao i wyrobić, trzecią część wyłożyć na dno blachy.

3. Na ciasto wyłożyć jabłka, potem nałożyć ciemne ciasto.

4. Ubić pianę z białek (dodając szczyptę soli) na sztywno, potem powoli dodawać resztę cukru ( 1 szklanka ) i dalej ubijać aby piana była sztywna.

5. Wyłożyć ją na ciemne ciasto, potem zetrzeć na nią ciasto z zamrażalnika (na tarce) .

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 40-50minut.

SMACZNEGO :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna169Hosz 26.02.2013 09:19
Smaki dzieciństwa:)
fictor123 01.11.2012 08:59
lubie
Justyna223 15.10.2012 16:29
moje ulubione ciasto :)
Ewa95 20.10.2011 11:37
mniam
Ewa95 20.10.2011 11:37
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak