Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy ocet jabłkowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 1 kg
miód 20 dag
woda 1 (przegotowana)
chleb razowy 0,25 skórka

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy ocet jabłkowy

Jabłka dokładnie myjemy i usuwamy ogonki. Następnie kroimy razem ze skórką i gniazdami nasiennymi i przepuszczamy przez sokowirówkę. Powstałą masę wlewamy do kamiennego garnka, zalewamy przegotowaną wodą, dodajemy połowę miodu i pokrojoną w paski skórkę z ćwiartki razowego chleba.Dokładnie mieszamy. Naczynie przykrywamy gęstą gazą i odstawiamy codziennie kilkakrotnie mieszając. Po upływie 10 dni całość przecedzamy przez gazę, mieszamy dokładnie z pozostałym miodem i rozlewamy do butelek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak