Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem z gruszek i jarzębiny

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gruszki 2 kg
cukier 1 kg
woda 1 szklanka
owoce 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem z gruszek i jarzębiny

Owoce jarzębiny dokładnie oczyszczamy, myjemy, wrzucamy do garnka z dużą ilością wrzącej wody i obgotowujemy ok. 2-3 min. Odcedzamy. Gruszki obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę,przekładamy do rondla, posypujemy cukrem i odstawiamy na godzinę by puściły sok. po tym czasie dodajemy jarzębinę, wlewamy szklankę wody, zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu często mieszając. Gdy gruszki staną się szkliste a dżem zgęstnieje przekładamy go do słoików, zakręcamy i odstawiamy słoje do góry dnem. Dżem ten pasuje zarówno do pieczywa jak również do pieczonego mięsa drobiowego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak