Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem gruszkowo-żurawinowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gruszki 2 kg
cukier 0,5 kg
żurawina

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem gruszkowo-żurawinowy

Gruszki myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Wrzucamy do garnka, wlewamy niewielką ilość wody, dodajemy opłukaną i oczyszczoną żurawinę oraz cukier. Jeśli gruszki są bardzo dojrzałe i słodkie dodajemy mniej cukru.Wszystko gotujemy często mieszając. Gdy dżem zgęstnieje, możemy go rozdrobnić blenderem i ponownie zagotować lub bezpośrednio gorący przełożyć do słoików, zakręcić. Słoiki odwracamy do góry dnem i zostawiamy do wystygnięcia.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

suzana 01.10.2011 21:54
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak