Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki z jagodami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
drożdże 6 dag
mleko 1- 1,5 szklanki
margaryna 8 dag
cukier wnailiowy 2 łyżeczki
cukier 0,5 szklanki
żółtko jajek 4 sztuki
jagody 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki z jagodami

Mąkę przesiewamy na stolnicę, drożdże rozkuruszamy do ciepłego mleka, dodajemy łyżkę cukru, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Żółtka jaj ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Margarynę rozpuszczamy. Mąkę wyrabiamy z drożdżami i masą jajeczną, dodajemy rozpuszczoną margarynę. Gdy ciasto zacznie odchodzić od dłoni ostawiamy je do wyrośnięcia. Następnie ponownie wyrabiamy, odstawiamy do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki, formujemy z nich placuszki, układamy na nich jagody, formujemy na kształt bułeczek, odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 21.12.2013 21:11
super na śniadanie czy kolację
IKrakowianka 15.10.2013 19:11
wyglądają super
Stenka 16.06.2012 10:43
skorzystam
Andysz 22.05.2012 10:40
Kocham jagody!;)
aginaa 27.01.2012 15:43
smaczne
Kopiko1983 15.11.2011 07:19
Aż ślinka leci!
Poison1988 14.10.2011 16:33
mmm same smakołyki :)
Iwusia 08.10.2011 23:55
zjadłabym taką jagodziankę :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak