Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka drożdżowa luksusowa

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 3 szklanki
cukier puder 1 szklanka
margaryna 180 gram
mleko 1/2 szklanki
drożdże 4 dkg
rodzynki 3 łyżkI
jajko 3 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Babka drożdżowa luksusowa

1.Rozkruszyć drożdże do miski, posypać 2-3 łyżkami cukru, zalać ciepłym mlekiem. Przykryć ściereczką miskę i odstawić w cieple miejsce na 30 minut aby drożdże wyrosły. Dodać jajka, cukier waniliowy, przesiać mąkę, cukier puder, mieszać aż ciasto będzie gładkie jak na kluski.
Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie, potem obtaczać w mące i dodać do ciasta.
Odstawić ciasto do wyrośnięcia na 1 godzinę, przykryć ściereczką. Wyłożyć ciasto do blachy posmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą
3.Kruszonkę zrobić z ½ margaryny, ½ szklanki cukru pudru i 2/3 szklanki mąki krupczatki. Zagniatać palcami.
4.Posypać ciasto kruszoną i piec w temp.180 stopni od 40 min do 60 minut. Jak boki zaczną odchodzić od formy wyjąć, podawać ciepłą z mlekiem lub na zimno do kawy.

Cala rodzinka uwielbia ta babkę na ciepło taka z mlekiem prosto z blachy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Goya 20.10.2011 15:16
fajne
Goya 20.10.2011 15:16
fajne
Mysiunia 26.08.2011 06:39
smaczna:)
Koper 24.03.2011 21:19
bardzo lubię babki drożdżowe
IlonaAlbertos 25.12.2010 20:44
Uwielbiam drożdżowe ciasta :)
Sarenka 21.12.2010 23:20
Lubie drodzowce.
Bartolomeo 25.06.2010 10:41
aż ślinka leci :)
Kate131 24.06.2010 21:11
apetyczne zdjecia

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak