Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort figowy z jogurtem pomarańczowym.

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 2szt
cukier 90g
mąka 90g
białko 1szt
pomarańcza 1szt
figi 8szt
jogurt 250g
cukier puder 1łyżka
likier pomarańczowy 3łyzki

Przepis i sposób przygotowania na: Tort figowy z jogurtem pomarańczowym.

Oddzielić żółtka od białek. Ubijać mikserem żółtka z łyzką ciepłej wody przez 3min. Dodać cukier i nadal ubijać. Nagrzac piekarnik do 180st. Ostrożnie wymieszać mąkę z masą jajeczną. Ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Natłuścić formę, napełnic ciastem. Piec ok25min Upieczone wyjąć z formy i ostudzić, Gdy ciasto się piecze otrzeć skórkę z pomarańczy i wycisnąć sok. Umyć figi i przekroić każdą na 8 części. Zmieszać jogurt z cukrem pudrem i otartą skórką. Sok wymieszać z likierem. Położyć spód tortu na paterze. Nasączyć go mieszaniną soku z likierem potem rozprowadzić po wierzchu jogurt aromatyzowany skórką. Ułożyć figi na cieście. Chłodzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak