Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort pigwowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cytryna 1szt
mąka pszenna 150g
cukier 60g
masło 75g
sól szczypta
pigwa 500g
pomarańcza 1szt
sok jabłkowy 125ml
cukier 30g
wiórki migdałowe 100g
jajko 2szt
śmietana 150g
miód 1 łyżka
cynamon 1 łyzka

Przepis i sposób przygotowania na: Tort pigwowy

Umyć cytrynę otrzeć połowę skórki. Wymieszać ją z mąką, cukrem, solą, masłem i 2 łyżkami wody. Zagnieść ciasto. Wyłożyć ciastem natłuszczoną formę, tworząc brzegi jak w tarcie, odstawić w chłodne miejsce. Poćwiartować i obrać pigwy, usunąć gniazda nasienne, a owoce pokroic w plastry grubości 1cm. Umyć pomarańcze , odkroić nieco skórki i z połowy wycisnąć sok. Zagotować skórkę i sok wraz z sokiem jabłkowym i 30g cukru. Dodać pigwy i dusić 5min na małym ogniu. Wyjąć i odcedzić pigwy. Wyjąć i wyrzucić skórkę pom., sok chłodzić. Nagrzać piekarnik do 180st. Posypać ciasto wiórkami migdałowymi. Zapiekać 15min. Wyjąć z piekarnika i rozłożyc pigwy na cieście. Rozbełtac z jajkami i śmietaną sok pozostały po duszeniu owoców. Polać nim ciasto. Włożyć do piekarnika i piec 30min. Zmieszać miód z cynamonem, posmarować wierzch ciasta tą mieszanką, a potem wstawić jeszcze na 10min do wyłączonego piekarnika.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 21.12.2011 07:24
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak