Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Knedle ze śliwkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 60 dag.
mąka 30 dag.
jajko 2 szt.
śliwki 0,50 kg
cynamon
cukier
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Knedle ze śliwkami

Śliwki umyć i podzielić na połówki , usunąć pestki , oprószyć śliwki cynamonem . Ziemniaki zemleć w maszynce, przełożyć na stolnice . wbić jajko , dodać mąkę i szczyptę soli. Zagnieść jednolite , niezbyt ścisłe ciasto . Jeśli trzeba dodać trochę mąki. Z ciasta odkroić kawałek i uformować wałek średniej grubości . Pociąć go na kawałki , każdy rozpłaszczyć. Na każdy placuszek położyć połówkę śliwki , oprószyć ją lekko cukrem. Ciasto zlepiać formując okrągłe knedle .
Knedle wrzucić do osolonego wrzątku , gotować 5 min. od ponownego zawrzenia wody . Podawać z roztopionym masłem .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak