Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos mięsno - pieczarkowy

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pieczarki 70 dag
mięso wieprzowe bez kości 50 dag
mąka 3 łyżki
masło roślinne
olej
cebula 1
kostka do sosów 1
przyprawy

Przepis i sposób przygotowania na: Sos mięsno - pieczarkowy

Kroki postępowania

1
Z pieczarek ściagamy skórke, większe kroimy na 6, a mniejsze na 4 częsci na krzyż. Obraną cebulkę kroimy w kostkę.
Krok 1 - Sos mięsno - pieczarkowy foto
2
Pieczarki razem z cebulą smażymy na masle przez ok 10 minut. W tym samym czasie smażymy mięso na oleju, które wczesniej kroimy w drobną kostkę.
Krok 2 - Sos mięsno - pieczarkowy foto
3
przesmażone mięso dodajemy do pieczarek, wlewamy 1 litr wody, dodajemy liscie laurowe, ziele angielskie oraz pieprz i sól do smaku, wrzucamy również kostkę do sosów. Goptujemy ok 30-40 minut uzuepłniając braki wody
Krok 3 - Sos mięsno - pieczarkowy foto
4
Mąkę podsmażamy bez dodatku tłuszczu do czasu az zrumienieje, następnie do gorącej maki wlewamy stopniowo 0,5 szkl zimnej wody a następnie stopniowo wywar z sosu. Kiedy nie ma grudek wlewamy do całosci i gotujemy jeszcze 5 minut.
Krok 4 - Sos mięsno - pieczarkowy foto
5
Gotowym sosem możemy polewać ziemniaki, kasze, podawac jako gulasz z chlebem.
Krok 5 - Sos mięsno - pieczarkowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 13.11.2012 20:09
sosik prezentuje się nadzwyczaj apetycznie
Beatris 01.10.2011 11:41
Zapowiada się bardzo smakowicie.
stokrotka 01.10.2011 08:22
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak