Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

JAJA Z ZIEMNIAKAMI

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 6 sztuk
jaja 6 sztuk
masło 120 gram
sos beszamelowy 250 mililitrów
szynka 120 gram
bekon 120 gram
ser tarty 50 gram
sól - do smaku
pieprz - do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: JAJA Z ZIEMNIAKAMI

Ziemniaki wybrać duże i podobne do siebie. Umyć je i ściąć jeden czubek ale nie wyrzucać go tylko przyłożyć powrotem na miejsce. Włożyć do pieca i upiec, aż będą miękkie.
Zdjąć pokrywkę, wydrążyć środek na tyle by zmieściło się tam jajko i łyżka sosu.
Do każdego ziemniaka włożyć troszkę masła, wbić jajko, posolić i popieprzyć.
Szynkę i boczek bardzo drobno posiekać, wymieszać z sosem beszamelowym oraz środkiem ziemniaka. Sos ułożyć na wierzchu ziemniaków, posypać je starowanym serem. Całość włożyć do bardzo mocno nagrzanego pieca na kilka chwil, by jajko się ścięło.

SMACZNEGO!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 26.09.2012 12:40
fajny pomysł na kolację

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak