Racuszki z surimi i warzywami.

Racuszki z surimi i warzywami.

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • paluszków surimi o smaku krabowym (10 sztuk)

    15 dag
  • kukurydzy konserwowej

    1 puszka
  • szczypiorku

    1/3 pęczka
  • rzodkiewki

    2 szt
  • mąki

    1,2 szkl
  • wody

    3/4 szkl
  • soli

    1 płaska łyżeczka
  • papryki słodkiej

    1 płaska łyżeczka
  • ziół prowansalskich

    1 łyżka
  • jajko

    1 szt
  • sody

    1 płaska łyżeczka
  • olej do smażenia

  • Mieszanka:

    1 słoik (45 dag po odcieku)
  • marchew

    1 słoik (45 dag po odcieku)
  • groszek

    1 słoik (45 dag po odcieku)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Paluszki surimi pokroić w plasterki ok. 1 cm, posiekać szczypiorek. Paprykę, zioła prowansalskie i 1/2 łyżeczki soli wymieszać z 2 łyżkami wody. Dodać do paluszków i dobrze wymieszać. Kukurydzę, groszek i marchewkę bardzo dokładnie osączyć (ważne). Rzodkiewki pokroić w cieniutkie półplasterki. Mąkę, wodę, 1/2 łyżeczki soli i jajko zmiksować na gładkie ciasto. Dodać sodę i dobrze wymieszać. Wsypać wszystkie składniki i wymieszać tak, by ciasto dokładnie oblepiło dodatki. Na rozgrzany olej nakładać łyżką stołową małe placuszki. Smażyć na złoty kolor, przewracać delikatnie łopatką na drugą stronę i też smażyć na złoto. Racuszki są chrupiące i smaczne.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gosia561

03.05.2012 10:25
fajna

agnieszkalider

07.03.2012 12:33
mniam, mniam...

Grażyna13

23.01.2011 20:27
Pyszne !

ZEWA

30.12.2010 16:54
ale apetyczne

Sarenka

20.09.2010 16:06
Surimi lubie, placuszki tez z nimi robilam. Twoje wygladaja pieknie.

eli_555

31.07.2010 15:56
Pychotka.

SmacznaPyza

05.07.2010 10:51
nie mogę się przekonać do paluszków...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat