Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

DYNIA ZAPIEKANA

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

dynia 2 kilogramy
masło 100 gram
jajko 3 sztuki
śmietana 250 mililitrów
mleko 250 mililitrów
mąka 2 łyżki
sól - do smaku
pieprz - do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: DYNIA ZAPIEKANA

Dynię pokroić na kawałki i włożyć do garnka razem z 74 gramami masła.
Dusić na wolnym ogniu aż będzie miękka. Dynię przecisnąć przez sito – tak by powstała gęsta masa.
W rondlu rozpuścić resztę masła, dodać mąkę, zasmażyć, dodać śmietanę i mleko, całość zagotować, dodać masę dyniową, przyprawić solą i pieprzem.
Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, do masy dyniowej dodać jajka, dobrze wymieszać i wyłożyć do naczynia.

Zapiekać w temperaturze 180 stopni.

SMACZNEGO!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorian 13.02.2013 13:12
smaczna dynia

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak