Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto ucierane z powidłami.

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1/2 kg
masło 20 dag
jajko 3 szt
cukier puder 25 dag
kakao 3 łyżki
mleko 200 ml
powidła śliwkowe 15 dag
Skórka pomarańczowa kandyzowan 2 łyżki
aromat waniliowy 1/2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki
kawa 1 (mielona)

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ucierane z powidłami.

Masło z cukrem pudrem i żółtkami utrzeć na puszystą masę. Mąkę wymieszać z kawą mieloną, sodą oczyszczoną, kakao i kandyzowaną skórką pomarańczową. Do utartej masy dodać powidła i aromat waniliowy, utrzeć. Następnie ciągle ucierając dodawać stopniowo sypkie produkty na przemian z mlekiem. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 1 godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 07.11.2012 22:50
Zapowiada się wspaniale. Uwielbiam tego typu ciasta.
Motorek 12.01.2012 09:27
extra
Iwona51
Iwona51 01.10.2011 11:02
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak