Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z kaszą i grochem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała 1 szt
kasza jęczmienna 20 dag
groch 30 dag
kiełbasa 20 dag
boczek wędzony 15 dag
cebula 2 szt
kostka rosołowa 2 szt
olej 1 łyżka
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
mąka 1 łyżka
czosnek 1 ząbek
sól do smaku
pieprz do smaku
cukier do smaku
przyprawa Przyprawa do zup Kucharek- do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z kaszą i grochem

Groch zamoczyć na kilka godzin, następnie ugotować w osolonej wodzie. Kaszę ugotować w wodzie z dodatkiem 1 kostki rosołowej. W rondelku rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę, drobno pokrojony boczek i kiełbasę, zrumienić. Do rondelka z kiełbasą wsypać ugotowany groch i kaszę, przyprawić do smaku solą. pieprzem i przyprawą maggi. Kapustę zanurzyć we wrzącej wodzie na kilka minut, wyjmować i zdejmować kolejne warstwy liści. Na każdy liść nakładać dużą łyżkę farszu i zwijać gołąbki. Dno rondla wyłożyć kiściami kapusty, na nich ciasno ułożyć gołąbki. Kostkę rosołową rozmieszać w 300 ml wrzącej wody, zalać gołąbki i dusić około 30 minut. Mąkę i koncentrat pomidorowy wymieszać w małej ilości wody, wlać do wywaru z gołąbkami, dodać posiekany czosnek i zagotować. Sos przyprawić solą, pieprzem, cukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 01.04.2013 21:14
ciekawa propozycja
IlonaAlbertos 08.09.2012 19:39
Zapowiadają się apetycznie.
mirosława4 10.01.2012 13:49
ciekawe połączenie smaków przepis warty wypróbowania
Iwona51
Iwona51 29.11.2011 09:26
fajne połączenie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak