Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z kalarepy.

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szkl
jajko 5 szt
masło 8 dag
kalarepka młoda 1/2 kg
mleko 400 ml
korzeń chrzanu 5 dag
sól do smaku
pieprz do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
szczypiorek usiekany 2 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka
ser żółty 5 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z kalarepy.

Na stolnicę przesiać mąkę, dodać 1/2 łyżeczki soli, masło i dokładnie posiekać nożem. Następnie wbić 1 jajko, wlać 3 łyżki zimnej wody i zarobić ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć na 1 godzinę do lodówki. Kalarepę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny. Pozostałe jajka wbić do miski, dodać mleko, utarty na drobnej tarce chrzan, szczyptę soli, pieprzu i gałki muszkatołowej, wymieszać. Ciasto rozwałkować, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wyłożyć utartą kalarepę, zalać masą jajeczną, posypać żółtym serem. Piec około 1 godziny w temp 190 stopni. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Łukasz15 16.07.2012 09:03
fajna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak