Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Korzenne placuszki z cukinii.

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 szkl
mąka kukurydziana 15 dag
mleko 400 ml
jajko 2 szt
Skórka pomarańczowa kandyzowan 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier puder 2 łyżki
cukier waniliowy 2 łyżeczki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 łyżeczki
sól do smaku
tłuszcz do smażenia
cukinia 1 szt
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Korzenne placuszki z cukinii.

Cukinię obrać, pokroić w kostkę, włożyć do rondla, podlać łyżką wody i dusić do miękkości, rozgnieść widelcem. Mąkę kukurydzianą wymieszać z 2 szklankami wrzącej wody, odłożyć na 5 minut, Następnie dodać cukinię, mleko i utrzeć na gładką masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i przyprawą do pierników. Wsypać do masy z cukinią, dodać jajka, cukier puder, cukier waniliowy, szczyptę soli, skórkę pomarańczową i dokładnie wymieszać. Łyżką nakładać placuszki na rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron na rumiano.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 14.10.2013 16:22
smaczne placuszki
IlonaAlbertos 24.08.2013 12:29
Korzennych nigdy nie robiłam.
olkaaa 12.04.2013 07:41
muszę zrobić
Seba 19.12.2011 18:16
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak