Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki żytnie

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

olej 1łyzka
sól 1łyżeczka
mąka żytnia 250g
mąka 250g
zakwas w proszku 25g
drożdże 25g
cukier 1łyżka
ziarna zbóż 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki żytnie

Wymieszać w misce olej, sól i obie mąki. Rozrobić osobno zakwas, drożdże i cukier z 300ml letniej wody wlać do miski. Wyrabiać 5min mikserem. Zakryć miskę ściereczką i odstawić do rośnięcia na 30min. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Wyrabiać ciasto jeszcze 10min mikserem. Uformować wałek grubości 6cm. Pociąć na 12 kawałków i formować bułki. Układać na blasze. Skropić wodą i posypać ziarnami zbóż. Przykryć i odstawić na godzinę. Piec 25min w temp.220stopni

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak