Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta bananowa z kremem cytrynowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 120g
cukier puder 25g
sól szczypta
skórka z cytryny 1szt
masło 60g
żółtko jajek 1szt
masło 1łyżka
konfitura truskawkowa 1łyzka
banan 3szt
lemon curd 5łyżek
twaróg 250g
jajko 2szt

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta bananowa z kremem cytrynowym

Wsypać mąkę do miski i dodać cukier puder, sól i skórkę. Zagniatać dodając podzielone na kawałki zimne masło, aż powstaną grudki. Dodać żółtko i zagnieść ciasto. Uformować kulę zawinąc w folię i wstawić do lodówki na 30min. Nagrzać piekarnik do 200st. Nasmarować formę masłem. Cienko rozwałkować ciasto na blacie posypanym niewielką ilością mąki. Włożyć je do formy wyklejając boki. Nakłuć widelcem, wyłożyć pergaminem i nasypać groch. Zapiekać 10min. Usunąć papier i groch i piec jeszcze 5min. Zmniejszyć temp. do 180st. Rozsmarować konfiturę na cieście, ułożyć pokrojone w plastry banany. Rozrobić lemon curd najpierw z połową twarogu, potem z resztą dodać jajka, wymieszć i wyłożyć na banany. Piec 35min

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak