Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe racuchy z jabłkami.

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szkl
drożdże 3 dag
masło 10 dag
cukier 3 łyżki
jajko 3 szt
mleko 1/2 l
cukier wanilinowy 1 łyżka
jabłka 1 kg
tłuszcz do smażenia
cukier do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe racuchy z jabłkami.

Drożdże wymieszać z 1 łyżką cukru, dodać 1/2 szklanki ciepłego mleka i 2 łyżki mąki, wymieszać, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Resztę mąki wsypać do miski dodać wyrośnięty rozczyn, jajka, pozostałe mleko, cukier, cukier waniliowy , wyrobić ciasto. Pod koniec wlać stopione przestudzone masło, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na małe plasterki. Gdy ciasto podwoi swoją objętość dodać pokrojone jabłka, wymieszać. Łyżką nakładać porcje ciasta na rozgrzany tłuszcz. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 21.12.2013 23:08
Uwielbiam racuchy z jabłkami.
olkaaa 10.12.2012 09:36
już dawno nie robiłam
Iwusia 07.03.2012 22:40
są smakowite
Margo1 03.10.2011 20:28
to uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak