Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Strudel śliwkowo-serowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 250g
olej 3 łyżki
żółtko jajek 1szt
mąka garść
śliwki węgierki 600g
orzechy laskowe 100g
Bułka tarta klasyczna Prymat 100g
cytrynka 1szt
jajko 3szt
śmietana 18 proc 200g
cukier brązowy 75g
cukier wanilinowy 2 łyżki
miód prawdziwy 50g
masło 50g
mleko 350ml
sól 2szczypty
twaróg 500g (półtłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Strudel śliwkowo-serowy

Zagnieść krupczatkę, 125ml letniej wody, olej, żółtko, żeby powstało elastyczne ciasto. Uformować kulę. Garnek w którym zmieści się kula ciasta, przepłukać gorącą wodą żeby się nagrzał. Zawinąć ciasto w pergamin, włożyć do garnka, przykryć i odstawić. Umyć węgierki i podzielić je na ćwiartki po wyjęciu pestek. Zmieszać z posiekanymi orzechami i tartą bułką. Umyć cytrynę i otrzeć połowę skórki. Rozbić 2 jaja i oddzielić żółtka od białek. Zmieszać żółtka z twarogiem, śmietaną, brązowym i waniliowym cukrem oraz z solą i skórką z cytryny. Ubić białka na sztywną pianę i wymieszać z masą twarogową. Nasmarować formę do pieczenia połową masła. Podzielić ciasto na pół. Rozwałkować i rozciągnąć każdą połówkę żeby powstał cienki płat ciasta. Posmarować go kremem twarogowym i ułożyć śliwki, pozostawiając dookoła wąski ,,margines,, Nagrzać piekarnik do 200stopni. Zwinąć strudle i włożyć do formy. Dodać resztę masła do mleka podgrzać. Zmieszać z miodem i jajkiem. Polać ciasto. Piec 50min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kriso 08.10.2011 21:00
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak