Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki ze śliwkami.

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 4 szkl
masło 2o dag
śmietana 1/3 szkl
żółtko jajek 3 szt
jajko 1 szt
cukier puder 2/3 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier wanilinowy 3 łyżeczki
śliwki 1/2 kg
cukier 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki ze śliwkami.

Na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło i dokładnie posiekać nożem. Następnie wsypać cukier puder, cukier waniliowy, wlać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 1 godzinę. Następnie ciasto rozwałkować, szklanką wyciąć krążki. Na połowę krążków ułożyć po wypestkowanej śliwce, posypać cukrem i przykryć pozostałymi krążkami. Dokładnie zlepić brzegi. Ułożyć na przygotowanej blaszce, posmarować roztrzepanym jajkiem, włożyć do piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 25 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 17.10.2013 17:04
muszą być bardzo smaczne
bursztynek 25.10.2012 22:47
mmm... super, czy zamiast śliwek świeżych można użyć suszonych?
Maniek2 28.02.2012 07:38
uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak