Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ZAPIEKANKA CEBULOWA Z PIWEM

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 2 kilogramy
cebula 1,2 kilograma
masło 150 gram
śmietana 0,6 litra
piwo 0,5 litra
ser żółty 120 gram
sól - do smaku
pieprz - do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: ZAPIEKANKA CEBULOWA Z PIWEM

Cebulę posiekać drobno i podsmażyć na połowie masła. Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plastry. Do żaroodpornego naczynia układać warstwami ziemniaki i cebulę, tak by ostatnia warstwa była z ziemniaków. Ze śmietany i piwa zrobić sos, dodać sól, pieprz oraz tarty żółty ser. Sosem polać ziemniaki z cebulą. Na wierz położyć kilka kawałków masła.
Piec rozgrzać do ok. 220 stopni, włożyć danie. Piece ok. 2h. Gdy z wierzchu zapiekanka się zrumieni zmniejszyć temperaturę pieca do 180 stopni.

SMACZNEGO!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak