Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki drożdżowe ze śliwkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szkl
masło 10 dag
drożdże 3 dag
jajko 1 szt
żółtko jajek 2 szt
mleko 200 ml
cukier puder 4 łyżki
cukier wanilinowy 2 łyżeczki
śliwki węgierki 40 dag
twaróg 5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki drożdżowe ze śliwkami

Drożdże rozmieszać z 1 łyżeczką cukru pudru, wymieszać z ciepłym mlekiem, żółtkami, cukrem waniliowym, roztopionym, przestudzonym masłem. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać przemielony ser utarty z pozostałym cukrem pudrem, wlać mleko z drożdżami i zarobić ciasto. Następnie rozwałkować na grubość 1,5 cm i pokroić w trójkąty, Na każdy brzeg trójkąta położyć wypestkowaną śliwkę i zwijać formując rogaliki. Układać na przygotowanej blaszce, odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po kwadransie posmarować roztrzepanym jajkiem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 08.06.2013 21:41
Muszą być pyszne.
m1monika 21.06.2012 11:04
smaczne :-)
Seba 15.12.2011 09:07
smaczne są takie rogaliki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak