Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placuszki z ziemniaków i jabłek.

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1/2 kg
mąka pszenna 20 dag
mąka ziemniaczana 10 dag
jajko 1 szt
jabłka 30 dag
mleko 1/5 szkl
sok z cytryny 1 łyżeczka
olej do smażenia
śmietana 1/2 szkl
sól do smaku
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki z ziemniaków i jabłek.

Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, przecisnąć przez praskę, ostudzić. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny. Do zimnych ziemniaków wlać mleko, dodać jajko, mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną, utarte jabłka i dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Łyżką nakładać niewielkie placuszki i smażyć z obu stron na złoty kolor

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika193
Monika193 11.10.2011 09:32
smaczne
Monika193
Monika193 11.10.2011 09:32
smaczne
Monika193
Monika193 11.10.2011 09:32
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak