Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bawarski placek drożdżowy ze śliwkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

olej 5 łyżek
sól pół łyżeczki
mąka 350g
mleko 150ml
drożdże 1 kostka
cukier 4 łyżki
cukier wanilinowy 1 torebka
masło 3 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 6 łyżek
śliwki węgierki 1,5 kg
migdały 50g
cukier 3 łyżki
cynamon Prymat pół łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Bawarski placek drożdżowy ze śliwkami

Wrzucić olej, sól, mąkę do miski. Wymieszać mleko z drożdżami cukrem, cukrem waniliowym. Wlać do miski. Mieszać 5 min mikserem aż powstanie elastyczne ciasto. Na koniec zagnieść je krótko, uformować w kulkę i pozwolić wyrastać pod przykryciem około 30 min w temp. pokojowej. Nagrzać piekarnik do 220 stopni. Natrzeć blachę do pieczenia tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto na blasze i ponakłuwać widelcem. Posypać ciasto bułką tartą i zostawić na 15 min aby rosło. Umyć śliwki, przeciąć i wyjąć pestki. Poukładać na cieście i posypać krojonymi migdałami. Znów odstawić do rośnięcia. Piec placek 30min w nagrzanym piekarniku. Po wyjęciu posypać cukrem i cynamonem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak