Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe pierożki z pieczarkami.

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pieczarki 1/2 kg
cebula 1 szt
masło 1 łyżka
mąka pszenna 2 szkl
mleko 1/3 szkl
woda 1/3 szkl
drożdże 15 g
cukier 1/2 łyżeczki
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe pierożki z pieczarkami.

Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać mleko, ciepłą wodę, 1/2 szkl mąki, wymieszać i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wsypać pozostałą mąkę , 1/2 łyżeczki soli i dokładnie wyrobić ciasto. Odłożyć w ciepłe miejsce na 15 minut. W między czasie przygotować farsz. Na patelni rozgrzać masło, wsypać posiekaną cebulkę i zeszklić. Następnie dodać drobno pokrojone pieczarki i smażyć do odparowania wody. Przyprawić do smaku sola i pieprzem. Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować, szklanką wycinać krążki. Na każdy krążek nakładać farsz, złożyć na pół i zlepiać brzegi. Wrzucać na rozgrzany głęboki tłuszcz i smażyć z obu stron na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową, osączyć na papierowym ręczniku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 04.10.2013 18:47
bardzo smaczne
IlonaAlbertos 04.01.2013 16:17
Smaczne pierożki. Sama robię podobne i podaję je do czerwonego, czystego barszczyku.
olkaaa 09.09.2012 09:33
uwielbiam takie pierożki
Motorek 25.04.2012 09:46
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak