Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka Meksykańska

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone wołowe 50-60 dag
ziemniaki 70 dag
cebula 1 duża
Kukurydza z Puszki 1 sztuka
papryczka chili 1-2 sztuki
pomidory 2-3 średnie
jaja 3 sztuki
masło 5-6 łyżek
oliwa 1-2 łyżki
czosnek 3-4 ząbki
oregano do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
Zioła prowansalskie suszone Prymat do smaku
bazylia do smaku
natka pietruszki do smaku
ser żółty 5 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka Meksykańska

1. Mięso rumienić na rozgrzanej oliwie. Następnie dodać obraną i posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć 3-4 minuty.

2. Dodać kukurydzę odsączoną z zalewy oraz oczyszczone z pestek i pokrojone w kostkę papryczki chili. Pomidory obrać ze skórki, pokroić na kawałki i dodać do całości. Przyprawić do smaku.

3. Obrać i ugotować w osolonej wodzie ziemniaki ,odcedzić i ugnieść (jak do puree ), Wymieszać z masłem, żółtkami oraz pianą z białek. Mięsną masę włożyć do żaroodpornego naczynia, na wierzch nałożyć puree ziemniaczane. Posypać żółtym serem i przyprawami. Piec 30-35 min w temperaturze 180 stopni.

SMACZNEGO :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 30.12.2012 08:45
bardzo dobra i sycąca zupka..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak