Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PIERNIK \"POGRODZONY\"

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 3 szt
mąka pszenna 2 szkl
cukier 1 szkl
mleko 1/2 szkl
kostka margaryny 1 szt
kakao 2 łyżki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
powidła śliwkowe 2 łyżki
Krem:
jajko 1 szt
kostka masła 1 szt
cukier puder 1/2 szkl
cytrynka 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: PIERNIK \"POGRODZONY\"

Ciasto:
Jajka ucieramy z cukrem i masłem mikserem na puszystą masę. Wlewamy mleko, oraz dodajemy pozostałe składniki. Ciasto przekładamy do wąskiej formy wyłożonej natłuszczonej papierem.;Pieczemy w temp. 190 stopni około 35 minut. Po upieczeniu ciasta wykładamy na deseczkę, studzimy.

KREM:

Jajka ubijamy z cukrem na parze. Odstawiamy i nadal ubijając doprowadzamy do ostudzenia. Masło ucieramy na puszysty krem, następnie dodajemy (ciągle ucierając) po łyżce masy jajecznej i sok z cytryny. Zimne ciasto przekrawamy na 4 placki w pionie. Smarujemy kremem przyklejając placek do placka, tak, aby po przekrojeniu uzyskać pionowe paski masy. Owijamy ciasto folią i schładzamy w lodówce. Po wyjęciu (gdy ciasto dobrze się połaczy) smarujemy wierzch polewą lub obficie posypujemy cukrem pudrem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak