Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki z jagodami

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
cukier 20 dag
mleczko kokosowe 1 szklanka
jajko 3 sztuki
drożdże 5 dag
masło stopine 6 łyżek
olej 6 łyżek
cukier kryształ do posypania
jagody 2 w cukrze

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki z jagodami

Mleczko kokosowe delikatnie podgrzać rozmieszać w nim drożdże i 2 łyżki cukru ,mąkę przesiać wymieszać z resztą cukru,dodać 2 jajka,olej i stopione masło,wlać całe mleczko kokosowe z drożdżami ,zagnieść ciasto i odstawić do podrośnięcia .
Jagody odcedzić z nadmiaru soku .
Bułeczki można lepić metodą tradycyjną jak zwykłe jagodzianki,ale mi bardzo pasuje ten sposób zwijania :ciasto cienko rozwałkować i pociąć w prostokąty dość duże ,jeden dłuższy bok ponacinać do połowy wysokości na całym boku ułożyć na całej długości cienką warstwę jagód ,następnie przykryć całe jagody brzegiem ciasta ,uformować w koło i zakładać do środka bo jednym pasku (paski powinny dostawać się ,aż pod spód bułki ).
Bułki ułożyć na natłuszczonej blaszce ,posmarować trzecim jajkiem i obficie posypać grubym cukrem,jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia .
Piec w temp.180 do 30-35 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia53 15.09.2012 22:26
przepiękne robisz te drożdzówki
artur7 28.05.2012 06:23
lubie
czekoladka_m 23.01.2012 12:54
Z mleczkiem kokosowym, mniam aż ślinka leci:)
IKrakowianka 13.11.2011 00:42
świetne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak